Testi-lelki feltöltődés – a Garda-tó és környéke

Garda-tó

Olaszország számos rejtett és nyilvánvaló kinccsel rendelkezik. Épp ezért talán nehéz is megmondani, hogy a Garda-tó melyik csoportba tartozik a népszerűsége miatt, de az biztos, hogy egy hosszúhétvégi kikapcsolódás tökéletes helyszíne. Egy olyan, mesébe illő látvány köszönt ránk, ami sokszínűségének hála kellemesen össze is zavar minket. Hatalmas hegyvonulatok, pálmafák, citrusok, leanderek – a mediterrán hangulat találkozása a hegyvidék jellegzetes színeivel, képeivel.

Az Alpoktól délre, a Dolomitok ölelésében és három tartomány határán fekszik Olaszország legnagyobb tava, mely még az utolsó jégkorszakban képződött. Olaszul Lago di Garda néven találunk rá a 369,98 km²-es területen elhelyezkedő tóra, melynek legszélesebb része 17,2 km, legnagyobb hosszúsága pedig 51,6 km. Partszakasza 158,4 km-en terül el, ami majdnem 40 km-rel kevesebb, mint a Balatoné. Ebből is látszik, hogy bár területileg nem egy hatalmas tóról beszélünk, azonban a természeti kincseit és változatosságát, különleges kisvárosait tekintve mégis egy igazi ékszerdobozról van szó. Az autóval érkezők számára érdekes lehet, hogy Veronától mindössze 30, Bergamótól pedig 80 km-re fekszik a Garda-tó vidéke, így akár e két szintén hangulatos települést is könnyedén megismerhetjük.

Azonban azok sem maradnak le semmiről, akik úgy döntenek, inkább a Garda tó településeit látogatják meg – az általunk szervezett, Utazás a 3 tó vidékre buszos kirándulásunk keretein belül csak az élmények szerzése marad az utazó feladata. 

Az időjárás a Garda-tó területén – talán elsőre meglepő lehet –, de inkább a mediterrán jelleget tükrözi, mindattól függetlenül, hogy hegyek veszik körül. Így a kellemes, mérsékelt éghajlatú klímájának köszönhetően igen népszerű úticél már a kora tavaszi időszakban is. A mediterrán hangulat a növényvilág tekintetében is szembetűnő, hiszen citrusok, pálmafák, olívaligetek és leanderek vesznek körül minket. Azonban vegyük figyelembe, hogy ha a hegyekbe tervezünk kirándulni, mindenképpen legyen nálunk meleg öltözet is, hiszen az akár 2000 méteres szintkülönbség miatt bizony a hőmérséklet is igencsak lecsökken odafenn.

Malcesine

Utazásunk során felfedezzünk Malcesine, a Garda-tó keleti partján fekvő kis városát, mely megőrizve középkori jellegét mégis az egyik legelegánsabb és legjobban ellátott település lett napjainkban. Az apró kikötő, a boltokkal teli utcák, bárok, éttermek és a hangulatos terek, varázslatos atmoszférát kölcsönöznek az óvárosnak. Számos kiadó szoba, apartmanok és száznál is több hotel várja az ideérkezőket, biztosítva, hogy látogatóik bármilyen igényekkel is rendelkezzenek, megtalálják számukra az ideális szállást.

Malcesine azonban nem csupán a városi szépségek kedvelőit ragadja magával. Ugyanis innen érhetjük el a Monte Baldot is. A hegy kihagyhatatlan programlehetőséget kínál, hiszen a 2218 méteres magasságával elképesztő látvány tárul elénk, mikor lenézünk a Garda-tóra. Ide két szakaszban, libegővel juthatunk fel, ahol kávézók, éttermek is várnak ránk.

Az 1750 méter magasságban (ahol a libegő végállomása található) elfogyasztott étel, ital után pedig ahhoz, hogy tényleg a hegycsúcsra érjünk még egy kisebb gyaloglásra is szükség van. De megéri a fáradtságot, hiszen a hegyen a tehenek és birkák, illetve a gazdag növényvilág mellett még alpakákkal is találkozhatunk. Igazi kuriózum élmény.

De nem csak itt találkozhatunk hangulatos utcákkal, várakkal, érdekességekkel. A Garda-tó legnépszerűbb városa ugyanis megannyi meglepetést és szemet gyönyörködtető látnivalót tartogat számunkra.

Sirmione

Sirmione a tó déli részén található és sokan csak Olaszország Cannes-jaként emlegetik. Az óvárosi része valójában egy félszigeten, egy szigetnyúlványon fekszik, mely lényegében egy 4 km hosszú és 120 méter széles földnyelv. Ez már önmagában ad egyfajta egyediséget a városnak. Nem véletlen tehát, hogy nyaranta turisták tömege özönli el, viszont a tavaszi és őszi időszakban azért még kényelmesen készíthetjük el a lenyűgöző fotókat, háttérben akár a városka legismertebb nevezetességével, a Castello Scaligeroval. Érdekesség, hogy a Garda-tó partján több kastély is ugyanezt a nevet viseli. Ennek oka valószínűleg a Scaliger család 125 évig tartó uralma lehet, így egy esetleges útvonaltervezésnél mindenképpen figyeljünk a helységnévre is, hogy biztosan oda vezessen utunk, ahova szeretnénk.

Az óvárosba vezető út pedig gyakorlatilag egy hosszú sugárút – ha valaki járt már úgy Velencében, hogy azt Punta Sabbioni kikötője felől közelítette meg, szinte ugyanezt az érzést fogja átélni, ahogy a hosszú, néhol kanyargós aszfalton a célállomáshoz közelít.

Azonban ahogy elérjük a várat, érdemes gyalogosan felfedezni Sirmione óvárosát, mert bár közlekedhetnek ott is autók és vannak jelzőlámpák is, gyakorlottan csak a helyi sofőrök tudnak vezetni a szűk és olykor beláthatatlan utcákban. Higgyük el, néha elegendő adrenalint ad az is, mikor félre kell ugranunk egy közelítő olasz „autóversenyző” elől. A viccet félretéve azonban sokkal több mindent látunk, ha sétálunk és még az ínycsiklandozó fagylaltokat is lépten nyomon megkóstolhatjuk, nem beszélve a rengetek üzletről, ahova betérhetünk.

A félsziget csücskében pedig a Grotte di Catullo, vagyis egy régi római villa feltárt maradványai várnak ránk, változatlanul csodás kilátással a Giamaica strandra is, ami a város legszebb strandja. Lassan mélyülő, sziklás-kavicsos partszakasz, ugyanakkor a csúszós sziklák miatt mindenképpen ajánlott a gumitalpú cipő viselése. Felszereltségét tekintve nem bővelkedik annyi lehetőségben, mint a Sirmionéhoz közeli Lugana strand, ahol akár vízibiciklit, napernyőt és napágyat is bérelhetünk, mindemellett étterem és játszótér is található a területén, ami a Giamaica strandra nem érvényes, viszont a szép kilátás garantált.

Emellett annak sem kell aggódnia, aki inkább a melegvizes fürdőzést részesíti előnyben, hiszen Sirmione termálvízéről is híres. Az Aquaria Termal Spa (árakat a linkre kattintva találunk) a tó szomszédságában, egy szép parkos övezetben található, pezsgő- és gőzfürdővel, medencékkel, szaunával a teljes élményért, mellyel egy tökéletes városnéző napot zárhatunk.

A Garda-tó tehát már csak egy-egy pontját felfedezve is napokra birtokba veszi érzékszerveinket és míg az gasztronómiai élmények mindenhol hasonlóak lehetnek, jó ha tudjuk, az északi kisvárosokban csendesebb, ugyanakkor délre közeledve nyüzsgőbb élettel találkozhatunk. Azonban bármi legyen is a vágyunk a tó környékén megtaláljuk. Kempingektől egészen a luxus szállodákig bezáróan, ahogyan az ételek, italok és az üzletek kínálata is maximálisan a látogatók igényeire vannak szabva. A természeti szépségek pedig helyszíntől függetlenül ámulatba ejtenek.

Mi már alig várjuk, hogy indulhassunk és láthassuk utasaink arcán azokat a mosolyokat és boldogságot, ami mi is mindig érzünk, mikor idelátogatunk.

Velünk tartasz?