Toszkán városok vonzásában – A Pisa, Lucca, San Gimignano háromszög

toszkán városok - pisa

Toscana szépsége vitathatatlan. Nem véletlenül ihlette meg már annyiszor a filmes szakmát és lelt itt otthonra megannyi művész. Talán maga a táj, talán a hangulatos városok, a várfalak, az itt élő emberek vagy még inkább ez mind egyszerre teszi Toscanát azzá, ami: szerelem első látásra.

Akár a nagyvárosokat látogatjuk meg, akár kisebb településeket veszünk célba, biztosan találunk a szemünknek és a szívünknek kedves emléket, bárhol is járjunk e régióban. Utazásaink során mi is számos települést látogatunk meg, most ezekből mutatunk be néhányat bővebben.

Pisa

Ha Olaszország, akkor Pisa, ha Pisa, akkor ferde torony. Még akkor is, ha sokkal több rejlik ebben a térségben, sőt az egész országban, a Torre di Pisa annyira ikonikus darabja lett az országnak, mint például nálunk a hortobágyi Kilenclyukú híd.

A fehérmárványból készült harangtorony három szakaszban épült és 200 év alatt érte el végleges formáját. Az évszázadok során többször is majdnem lerombolták és nem egy földrengést úszott meg a torony. Érdekesség, hogy utóbbi miatti ellenállását ugyanannak a laza talajnak köszönheti, mint aminek a ferdeségét. 

A bátrabbak – és leginkább azok, akik nem tériszonyosak – akár a torony tetejéig is felsétálhatnak. Azonban akkor is különleges élményben lesz részünk, ha úgy döntünk, csupán lentről csodáljuk meg a katedrális haragtornyát. Ugyanis, ha szinte közvetlenül a ferde torony alá állunk és úgy tekintünk fel a magasba, valósággal úgy érezhetjük, mintha épp most dőlne ránk ez az ikonikus épület. Pedig ettől nem kell tartanunk, hiszen a legutóbbi felújítás és szerkezet erősítés után, ami 2001-ben fejeződött be, a mérnökök további 300 évre biztosították a Pisai ferde torony stabilitását.

Természetesen a torony mellett érdemes a katedrálist és a keresztelőkápolnát is meglátogatni ugyanúgy, ahogyan a város e szegletében is tenni egy rövid sétát. Mert bár nem vár minket olyan sok látnivaló, mint más toszkán kisvárosokban, az olasz hangulatot itt is érezni fogjuk egy pillanat alatt.

Lucca

Pisától egy rövid, csupán félórás útra fekszik következő állomásunk, Lucca. Ez a kis toszkán település egyike azoknak a városoknak, ahol érdemes csak úgy barangolni és akár még eltévedni is. Legjellegzetesebb épülete a 45 méter magas Guinigi-torony, aminek a tetején örökzöld fák találhatóak. A jelenleg kilátóként működő torony tetejére belépő ellenében, 230 lépcsőfokon juthatunk fel, hogy elénk táruljon a város és a környező hegyek látképe.

De nem csak a magasban találhatunk egyedi megoldásokat. A Piazza dell’Anfiteatro, Lucca és egyben Olaszország egyik legérdekesebb tere sem véletlenül kapta a nevét. Az ovális alakú terület ugyanis egy római kori, s egykor tízezer fő befogadására alkalmas amfiteátrum maradványait őrzi magában. A házak, a régi nézőtér falaira épültek, a küzdőtér helyén pedig napjainkban kávézók teraszai és egy négy kijárattal rendelkező kövezett terület fogad minket.

Lucca a művészetek kedvelőinek is nyújt ajándékot, hiszen Giacomo Puccini, az olasz opera kiemelkedő alakja is itt született. Egykori otthona ma múzeumként várja a látogatókat, ahol zongoráját, kottáit is megtekinthetjük. De találkozhatunk még akár termelői vásárokkal, piacnapokkal is a Piazza Napoleonen, vagy megcsodálhatjuk a város dómját, katedrálisát és a San Michele in Foro templomot is.

Ebből is látható, hogy bár Lucca nem egy nagyváros, mégis megannyi érdekességgel vár minket, melyet Európa második leghosszabb városfala vesz körül.

Nézz körül te is az alábbi linkre kattintva: Lucca nevezetességei.

San Gimignano

A Tornyok Városa vagy a Középkori Manhattan – mindkét elhíresült megnevezés San Gimignanora utal és amint megnézünk egy fotót erről a középkori településről, máris érteni fogjuk a miértjét.

A 13 darab, 6-700 éves torony által díszített kisvárosban igazi időutazásban lehet részünk. Miután egy szinte teljes elnéptelenedést követően a város szerkezete konzerválódott, napjainkban csupán a boltok, éttermek mutatják a modernitást. A minket körülvevő miliő pedig turisták tömegeit vonzza San Gimignanoba. 

A város központját három, szinte egybefüggő tér alkotja. Ezek a Piazza del Duomo, a Piazza delle Erbe és a Piazza della Cisterna. Mind közül a „legédesebb” tér a Piazza della Cisterna, ugyanis számos, világversenyen elnyert díjakkal büszkélkedő fagyizót találunk itt. A leghíresebb a Gelateria Dondoli, ahol évszaktól függetlenül sorban állnak a turisták a fagyiért. De bátran válasszuk bármelyik cukrászdát, nem fogunk csalódni egyikben sem. 

Miután pedig beszereztük a legkülönlegesebb ízeket, s annak elfogyasztására készülünk, a tér fő díszeként, s egyben a város jelképeként is szolgáló kútnál nézelődve vagy tovább sétálva a városban igazi élményt adhatunk ennek az egyszerű tevékenységnek. Hiszen csupán néhány méterrel arrébb már a Collegiata Santa Assunta templom vár minket. A küllemében igen szerény épület, belül gazdag díszítéssel fogad minket, így mindenképp érdemes betérnünk, ahogyan az egyházművészetet kedvelők számára a Piazza del Duomo túloldalán található Museo d’Arte Sacra is érdekes látnivaló. 

A tornyok közül egyedül a szintén ezen a téren található és a Palazzo del Popolohoz tartozó, 54 méter magas Torre Grossa látogatható, ugyanakkor 2016-ban az eredetileg magántulajdonban lévő Torre e Casa Campatellit is megnyitották a turisták előtt. Utóbbi érdekessége, hogy a torony mellett a lakóegységeket is megtekinthetjük, még több ismeretet és élményt szerezve ezáltal a régmúltról.
Ahogyan tehát ez a néhány sor is bemutatja, Toscana kisvárosait járva is számos látnivalóval találkozhatunk és pillanthatunk be akár a kulisszák mögé is. Utazásaink során pedig arra törekszünk, hogy a lehető legtöbb élmény tudják begyűjteni utazóink, így Kihagyhatatlan Toscana programunk során 8 valóban kihagyhatatlan várost látogatunk meg, hogy az 5 nap elteltét követően az olasz életérzés még hosszan bennünk éljen tovább.