Bibione – ahol a passzív pihenés szerelmesei sem maradnak programok nélkül

Bibione

Bibione nem titkoltan elsősorban a passzív nyaralás kedvelőinek kedvenc úticélja. Ezt főként a szállodákkal és apartmanokkal körülvett több, mint 10 kilométeres homokos tengerpartjának köszönheti. Ugyanakkor csak azért, mert szeretünk a strandon pihenni, még nem kell lemondanunk a különféle programokról sem, hiszen Bibione számos lehetőséget kínál számunkra.

Az Észak-Olaszország adriai partszakaszán elterülő üdülőváros nem tekint vissza hosszú múltra. Mindössze 50 évvel ezelőtt alapították, viszont ez nem akadályozta meg abban, hogy mára az ország egyik legnépszerűbb nyaralóhelyévé váljon. A nyári szezonban turisták tömegei érkeznek ide, hogy kipihenjék egész éves fáradalmaikat és ebben a város szolgáltatásai is messzemenőkig segíti őket.

Tengerparti kikapcsolódás

Bibione tengerpartján mindenki megtalálja a számára ideális partszakaszt. Legyen szó nyüzsgőbb, vagy épp csendesebb területről. A központi Bibione Spaggia mellett vannak olyan részek, ahol fenyvesek adhatnak árnyékot számunkra, egyébként pedig a forró nyári napban fürdőzhetünk – miután a hűs tenger vizében csobbantunk.

A lassan mélyülő partnak köszönhetően gyerekekkel utazva is ideális helyszín egy kellemes családi vakációhoz. Építhetünk velük homokvárat, vagy csak a homokba leülve élvezhetjük, ahogyan a tenger hullámai simogatják lábunkat, miközben relaxálunk.

Az utazásaink során igénybe vett szállások esetében pedig amiatt sem kell aggódnunk, hogy vajon találunk-e napozóágyat, illetve napernyőt, hiszen minden szobához jár garantáltan egy napernyő, valamint két napozóágy. Nekünk már csak egy kis olvasnivalót és valamilyen kellemes frissítőt kell magunkkal vinnünk.

Sétálóutcák vonzásában

A vízparton töltött nap után kihagyhatatlan a nyáresti séta a városban, amely ilyenkor mintegy élettel teli hangyaboly csábítja magához az üdülőket. Számtalan étterem, fagyizó és üzlet hat érzékeinkre és hív, hogy még inkább vessük bele magunkat az olasz életérzésbe. Próbáljuk ki a különféle ételkülönlegességeket, ismerkedjünk Itália ízeivel és zárjuk a napunkat valódi olasz fagylalttal, tiramisuval vagy épp profiterollal.

Időtöltés a városban

De nem csak az esti órákban fedezhetjük fel a várost. Több minigolf pálya és a Luna Park Adriatico vidámpark is szórakoztató időtöltést ígér. Emellett, ha már unjuk a tenger sós vízét vagy szívesen regenerálódnánk a termálvíz melegében, a város központjában elhelyezkedő Bibione Thermae is tökéletes választást jelent. A 400 méter mélyről feltörő, ásványi anyagokban gazdag vízfürdőt tengerparti kilátás mellett élvezhetjük, ezzel fokozva a termál élményt.

De vajon hol találhatunk kikötőt? Hangzott el már többektől a kérdés utazásaink előtt, hiszen csak a hosszan elnyúló homokos partszakasszal találkozhatunk ameddig a szem ellát. Ugyanakkor természetesen van hajókikötője is a városnak. A Porto Baseleghe a város nyugati végében, a lagúna ölelésében található, ahol kedvünkre fotózhatunk és akár hajókiránduláson is részt vehetünk, amennyiben arra vágyunk.

Aktívan a természetben

Mindemellett a természetkedvelőknek is találnak aktív, de mégis nyugodt kikapcsolódási lehetőséget Bibionéban. A város északi részén található Vallesina és Valgrande olyan helyszínek, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha megállt volna az idő. A XVII. század óta szinte változatlan állapotban lévő, de mégis továbbfejlesztett egykori mocsárvidék, ma a látogatóknak mutatja be, hogyan is éltek ott az elmúlt 300 évben a halászok. Milyen kunyhókat építettek maguknak és hogyan találták meg az összhangot a természeti értékeket megőrizve, de mégis élve a tavak, nádasok, erdők kínálta lehetőségekkel. Ebben a speciális természetvédelmi oázisban főként különféle madarakat figyelhetünk meg, júniustól például a tóban letelepedő flamingókat is, valamint nem csupán gyalogosan, de kerékpárral is bejárhatjuk a vidéket. Ha pedig a tavon csónakázva csodálnánk meg a naplementét, azt is megtehetjük.

Hasonlóan kellemes kikapcsolódás vár ránk Bibione dél-keleti felén is. A Piazzale Zenith-et elhagyva a tengerparton vagy a fenyvesek között végig sétálva először a Monte Blu zarándokhelyen szellemülhetünk át és hallgathatjuk a tenger hullámainak hangját, majd tovább folytatva sétánkat egy világítótorony tárul a szemünk elé, amelyet bár csak kívülről csodálhatunk meg, a mellette lévő épületben különböző művészeti kiállításokkal is találkozhatunk. Különleges és egyben nosztalgikus hangulatot idéznek a világítótornyot körbevevő, már-már sivatagi dűnék, ahol érdemes nem csak egy-egy fotó erejéig megállnunk, hanem kiélvezni a pillanatot s megvárni, amíg a nap lenyugszik.

Fontos tudni, hogy amennyiben inkább kerékpárral szeretnénk felfedezni a várost a hosszabb gyalogtúrák helyett, Bibione mintegy 30 kilométeres kerékpárúttal rendelkezik, melyekhez könnyedén bérelhetünk biciklit a szállodától is, ahol megszálltunk.

Bibione környéke autóval

Alig pár kilométerre, azonban a Tagliamento folyónak hála mégis kisebb kerülővel megközelítve, de egy hosszabb nyaralás alkalmával a Punta Verde állatkertben is eltölthetünk néhány órát. Legegyszerűbben autót bérelve tudunk eljutni ide, de a vállalkozóbb kedvűek kerékpárral is ott lehetnek mintegy 25-30 perc alatt.

Valamivel több utazást kíván, mégis szintén nagyon ajánlott program két olasz település, melyek egyaránt másfél órás autóútra fekszenek Bibionétól. Az egyikük keletre, az olasz-szlovén határ mentén található Trieszt a tengerbe nyúló Castello di Miramare-val, másikuk pedig Olaszország egyik ikonikus városa, Velence. Mindkét helyszín ideális egésznapos kirándulásra, Velence esetében pedig érdemes kiemelnünk Burano és Murano szigeteit is, ahol további élményekkel gazdagodhatunk.

Láthatjuk ahhoz, hogy maximálisan kiélvezhessük a nyaralást, nem szükséges mindig körutazásokra mennünk. Bibione számos lehetőséget kínál számunkra, tengerparti élményeink pedig csak tőlünk függ, meddig tartanak.