A Meteorák és Korfu szigetének csodái

Korfu

Görögország számos turistacsalogató helyszínnel rendelkezik. Legyen szó szárazföldi városokról vagy épp a tenger kékjével körbevett szigetekről, ha Görögországban járunk, bizony nem fogunk unatkozni. Emellett az időjárás miatt sem kell aggódnunk, hiszen tipikus mediterrán nyár fogad minket, az esőzések pedig ilyenkor elkerülik szinte az egész országot.

Legújabb blogbejegyzésünkben két különleges helyre, a Meteorákhoz és Korfu szigetére kalauzoljuk utasainkat, melyet természetesen buszos utazási ajánlataink között is megtalálnak. Egyszóval, aktív, görög nyaralásra fel!

Meteorák

Meteorák

Ha görögországi utazásról van szó, Athén ókori történelme mellett a Meteorák misztikus vidéke is szinte azonnal felmerül, mint turista célpont. Már maga a meteora szó jelentése is különleges, mely levegőben lebegőt jelent. Persze ez az elnevezés a sziklákra vonatkozik inkább, ugyanakkor a rajtuk található kolostorok pillanatok alatt elkápráztatják az utazókat is.

A Meteorákon 24 darab bizánci kolostor található, mindegyikük legalább 600 esztendeje épült. Mára már csupán ötöt használnak ténylegesen a szerzetesek, mégis valódi zarándokhellyé alakult és nem csupán a hívők körében. Érdekesség, hogy bár többszáz éve állnak már ezek az építmények, valójában csak a 19. században figyelt fel rájuk néhány utazó és ezt követően is csak az 1960-as években kezdték meg a különböző lépcsősorok, hidak építését, melyekkel napjainkra bárki számára könnyedén elérhetőek lettek ezek a kolostorok. A lépcsősorok minimum 140 lépcsőfokot foglalnak magukban, hiszen maguk a sziklák is egyenként mintegy 100-150 méter magasak, azonban ez ne szegje senki kedvét, hiszen az élmény és a látvány kárpótol minket ezért a kisebb fáradozásért.

Csoportunkkal mi a legmagasabb sziklán található Nagy Meteorát, azaz másnéven a Metamorphoseos-kolostort látogatjuk meg, mely egyben a leglátogatottabb is mind közül. Itt vezetett túra keretein belül gyönyörködhetünk a gazdag belső díszítésben, melyet például a 16. századi freskók szolgáltatnak számunkra. E kolostor könyvtára őrzi mind a mai napig a kolostorok kézzel írott, 600 kötetes kódexeit is. Vajon mit rejthetnek ezek a lapok?

Ha ezt nem is tudhatjuk meg teljes bizonyossággal, a Meteorákon tett kirándulásunk során abban biztosak lehetünk, hogy már megérte részt vennünk ezen a buszos utazáson – és a java még csak ezután következik.

Korfu

Korfu

Elfeledkezve az otthoni mindennapokról és begyűjtve első élményeinket, már gurulunk is tovább a görög tengerpart felé, hogy aztán kompra szálljunk és meg se álljunk Korfu szigetéig.

A Jón-tengeren hajózva hamarosan meg is látjuk Korfut, azaz a smaragd szigetet, mely nevet annak köszönhetően kapott, hogy Görögország legzöldebb területe bizony itt található. A hajóról a 15. századi Velencei Erődöt is láthatjuk, amit a partraszállás után mindenképp érdemes meg is látogatnunk, amíg a szigeten tartózkodunk – ahogyan akár az új erődöt is. De hol is kötünk ki valójában?

Korfu legnagyobb településén, mely ugyancsak a Korfu nevet viseli – vagy hallhattuk már Kerkyraként is –, erősen érezhető a velencei és francia építészet hatása, így aki Velencét kedveli, annak biztosan tetszeni fog Kerkyra is. Az óvárosban barangolva csodaszép épületek és hangulatos, szűk utcák várnak minket, hamisítatlan görög tavernákkal. Érdemes beülnünk akár csak egy italra is, de ha a gasztronómiában is szeretnénk elmerülni semmiképp se hagyjuk ki a görög konyha fogásait sem.

Látnivalók és programok

Korfu tökéletes úticél azoknak, akik szeretik a felfedezést és szeretnek elveszni a természeti látnivalókban is. A szigeten bármerre is menjünk, könnyedén találunk rövidebb-hosszabb túraútvonalakat, panorámás sziklaszirteket vagy épp türkizkék tenger mosta partokat.

Épp ezért görög nyaralásunkon a kalandvágyó utasaink számára fakultatív hajókirándulással is készülünk, mely során sziklákba vájt tengeri barlangokat is megcsodálunk. De nem csupán a vízfelszínről, a távolból nézzük a természetet, s a környező vidéket. Az olaj- és ciprusfákkal szegélyezett Paxos szigetén, Lakka varázslatos öblében ki is kötünk, hogy azután egy kellemes sétát tegyünk a település színes házai között és helyi ételeket fogyasszunk valamelyik tavernában. Mert ennél jobban talán át sem élhetnénk a görög hangulatot. Tengeren és szárazföldön egyaránt.

Emellett, akik inkább Kerkyra környékén szeretnének maradni, akár Sissi császárné egykori nyári rezidenciáját, az Achilleiont is meglátogathatják, ami a várostól mindössze 11 km-re található és a pálmafákkal, illetve szobrokkal díszített kertje mellett maga a villa is megtekinthető belülről is.

Ha pedig szeretnénk kicsit a passzív pihenésnek is időt szentelni, akár a szálloda több medencéjében is felfrissülhetünk, mindezt káprázatos panoráma mellett, egy koktéllal a kezünkben megtéve – vagy néhány perces sétával a Jón-tengerben megmártózva. Csak rajtunk múlik, mit választunk.

Thessaloniki

8 napos utazásunk végéhez közeledve Görögország második legnagyobb városát semmiképp sem hagyhatjuk ki hazafelé tartva. Így Korfu szigetétől elbúcsúzva Thessaloniki felé vesszük az irányt, hogy a délutánt már városnézéssel, vásárlással és nyaralásunk utolsó élményeinek megszerzésével tölthessük. 

A város látnivalói közül mindenképpen érdemes felmenni a Fehér Toronyba, ahonnan egész Thessalonikire rálátunk, valamint Galerius császár diadalívének épen maradt felületein, a múltidéző hadjáratok részleteit se hagyjuk ki. Természetesen különböző templomok is várnak ránk, melyek mind kívülről, mind belülről szemet gyönyörködtetőek, legalább egybe térjünk be bátran.

Ha szeretnénk még némi nyüzsgést is magunkba szívni, a város piacának forgatagát se mulasszuk el, de ne lepődjünk meg, ha az árusok hangos szóval, rámenősen próbálják meg eladni nekünk portékáikat. Ne ijedjünk meg, kedvesen fogadnak, csupán a déli mentalitás és a piaci hangulat hozza mindezt magával.

Este a tengerparti sétány is még inkább megtelik élettel, akárcsak az Aristoteles utca vagy annak tere. Csak üljünk le valahol, s figyeljük a helyieket, ahogyan ezen a gyülekezőponton találkoznak, majd térjünk be mi is valamelyik kávézóba, esetleg egy újabb tavernába, s töltsünk el egy kellemes vacsorát. Biztosan nem bánjuk meg és mégha hosszúra nyúlik is az este, megéri – pihenni pedig majd pihenünk hazafelé a buszon, miközben az ajándékokkal és élményekkel felpakolva elhagyjuk Görögországot.