Nyaralás Paralián az istenek szomszédságában

Paralia

A 2020-as év viszontagságai után Görögország az elsők között volt, aki 2021-ben újra megnyitotta kapuit a turisták előtt. A Magyarországon használt oltóanyagok közül is mindet elfogadja az ország, így gyakorlatilag tökéletes úti cél azoknak, akik biztonságosan, szabadon és kellemes környezetben szeretnék eltölteni nyári szabadságukat.

Buszos utazásunk során mi most Paralia gyönyörű partjára kalauzoljuk el mindazokat, akik a némi kalanddal egybeszőtt, ámde a hűs tengert sem mellőző élményekre vágynak.

A Magyarországon többnyire Paralia néven ismert üdülőfalu teljes neve valójában Paralia Katerini és közigazgatásilag is a 7 km-re lévő Katerini településéhez tartozik. Maga a paralia szó ugyanis tengerpartot jelent magyarul, ebből adódóan pedig Görögországban igen sok paralia található. Az Égei-tenger Thermai-öblének nyugati partján elhelyezkedő kis falu Thessalonikitől 70, míg az Olympostól csupán 24 km-re fekszik. Paralia, amely egykoron egy apró halászfalu volt, s fejlődése csupán az 1980-as években kezdődött el, mára a görög riviéra egyik kiemelkedő és a turisták körében az egyik kedvenc települése lett az országnak. Nem véletlen tehát, hogy hazánkból is minden évben szinte egész nyáron indulnak utazások e partszakaszra.

Paralia hangulata

Talán mindenki álmodott már arról, hogy az Égei-tenger partján ébredjen. Ha máskor nem is, még az iskolai tanulmányai során, amikor is a görög mitológia és kultúra által utazhattunk e vidéken. Akkor elsősorban Athénról hallhattunk többet, azonban a görög kultúra természetesen az egész ország területén utolér minket.

Paralia a nyári szezonban egy igen nyüzsgő, élettel teli város, ahol tavernák sora kínálja a hagyományos görög gasztronómia remekeit. Mindenképp érdemes élnünk a lehetőséggel és kipróbálni a hamisítatlan görög gyrost vagy akár a szuvlakit. Este pedig, amikor már a nap sugarai sem tűznek kóstoljuk meg az ország nemzeti italát az ouzot vagy épp a metaxát is. Az éjszakai életbe pedig bátran hagyjuk magunkat belecsöppenni, hiszen pillanatok alatt elvarázsol minket a görög zene, a vendégszeretet és a jó hangulat.

Amennyiben nappal is sétálnánk egy keveset, a felújított St. Fotini templom szinte már-már a tengerbe nyúlva hívogatja magához a járókelőket. Így elkerülhetetlen, hogy ne térjünk be néhány csendes percet eltöltve a padsorok közt és csodáljuk meg az ortodox vallás jelképeit, ábrázolásait.

Ugyanakkor Paraliáról érdemes tudni, hogy tipikus üdülőhely, amely a turisták igényeihez igazodva elsősorban ajándékboltokkal, éttermekkel, bárokkal felsorakoztatott utcákkal rendelkezik. A város ódon épületek helyett a mediterrán tengerparti hangulattal fogad minket, ahol a napsütés, a pálmafák és a különböző apartmanházak, szállodák egészítik ki a tenger és a homokos part látványát.

És ha már a tengerpartot említjük, a lassan mélyülő partszakasz bármely korosztály számára ideális, legyen szó kisgyermekes családokról, fiatal baráti társaságról vagy épp az idősebb korosztály tagjairól.

De vajon milyen programokra számíthatunk, ha már eleget süttettük magunkat a napon?

Hajókirándulásra fel!

Utazási csomagunk keretein belül kalózhajóra szállunk és egy félnapos hajókirándulás során felfedezzük a környékbeli strandokat. Természetesen nem csak a fedélzetről ámuldozunk a türkizkék víz látványán, hanem meg is mártózunk a sós vízben. S míg az urak igazi hajóskapitánynak érezhetik magukat, hölgy utasaink, mint szirének élvezhetik a nap sugarait és a tenger hullámait egyszerre.

Kalandunk során a hajó legénysége ebéddel és a vállalkozó szellemű utasokat akár egy rövid syrtaki tánctanulással is várják. Ezzel is fokozva a jó hangulatot, ezért mi mindenképpen csak ajánlani tudjuk kedves utasainknak, hogy legyenek bátrak és táncoljanak. Legyenek bárhol, bármilyen napszakban.

Panteleimonas

Mégha az Olymposon most nem is zavarjuk meg az isteneket, kihagyhatatlan program, hogy a Görögország legmagasabb hegyének lábánál fekvő kis falut, Panteleimonast ne látogassuk meg. Valódi kuriózum ez az apró teleülés, mely az 1950-es években szinte teljesen elnéptelenedett, azonban amikor 30 év múlva lassan újra visszatértek a lakók, fokozatosan a régió egyik fő turistalátványosságává vált. De mitől is olyan különleges Panteleimonas? A 440 méteres magasságban fekvő településen mintha megállt volna az idő. Egyedi kézműves termékekkel és kellemes hangulatú éttermekkel, utcaképpel, valamint mindig valamilyen újdonsággal várja az arra járót, ezzel is új és új élményt szolgáltatva. Panorámája is káprázatos, ahogyan a tengeröböl és a hegyvidék találkozik egymással. Olyan nyugalmat áraszt magából, melynek köszönhetően nem csak időben, de térben is messze utazhatunk – csupán hagynunk kell, hogy magával ragadjon a képzeletünk és a görög táj.

Görög este egy görög esten

Visszatérve Paralia utcáira, talán az egyik legkedveltebb és emlékeinkben sokáig megragadó programmal zárjuk kalandjainkat. Hiszen nincs olyan ember, aki ne hallott volna már a felejthetetlen görög estek hangulatáról, amit természetesen mi sem hagyhatunk ki. Ha még nem ízleltünk meg minden görög ínyencséget, ezen az estén bepótolhatjuk és még akár le is mozoghatjuk. Ugyanis táncosok és énekesek fellépése fűszerezi meg a hangulatot, mely során nem ritka, hogy a nagyközönség is bevonódik az előadásba. A tánclépések egyszerűek, a jókedv garantált, már csak az egész héten edzett kalandvágyunkat kell még egyszer előcsalogatnunk.

S miután feltöltődtünk fizikailag és lelkileg is, egy pihentető alvás és még egy kis strandolás után indulhatunk is haza, hogy görög élményeinket Magyarországon idézzük fel újra és újra.

Indulhatunk?!