Prága látnivalói

Prágát épp úgy kettészeli a Moldva folyó, ahogy Budapestet a Duna. Hidjai közül egyértelműen a Károly-híd a legnépszerűbb, melynek külön múzeumja is van. A kanyargó Moldva és a híres várnegyed kellemes otthon érzést nyújthat minden idelátogató magyar turistának. És valószínűleg, még az ételek közt is találunk majd nagyon hasonló fogásokat, melyeket érdemes egy finom, helyi sörrel kÍsérni.

Prága Károly-híd
A prágai Károly-híd

Károly-híd

Prága egyik szimbólumának számító hídon kizárólag gyalogosan lehet közlekedni. Szinte mindig találkozhatunk itt utcai rajzolókkal, zenészekkel, zsonglőrökkel és árusokkal, így a hídon átkelve könnyen egy vásári forgatag kellős közepén érezhetjük magunkat. De miért vált ennyire ismertté a Károly-híd?

A Károly-híd Európa egyik legrégebbi hídjaként van számontartva, a Világörökség része. A hidat még 1357-ben kezdték el építeni, ez volt az első híd, mely összekötötte a Moldva két partját és egészen 1851-ig az egyetlen is.

A hidat 30 különleges szobor díszíti, melyek száma és jelentősége a történelem során egyre csak növekedett, ezért a második világháború után átkerültek a cseh Nemzeti Múzeumba – a hídon csak a replikákat láthatjuk.

Prága Károly-híd hídtorony
A Károly-híd hídtornya

Hídtorony

A Károly-híd lábánál áll a 14. századi hídtorony, mely ma kilátóként funkcionál. Gyönyörű gótikus épület, amely egyszerre volt dísze a Károly-hídnak és látott el védelmi funkciókat. A 64 méter magas toronyból ma is szép kilátás nyílik Prágára és óvárosára.

Prága óváros
Prága Óváros

Óváros tér

A Károly-hídtól szinte mindenkinek ide vezet az útja, a város közepén elhelyezkedő óváros tér alapjait a 13. században fektették le. A téren jól megférnek egymás mellett a különböző korok építményei. Itt található a Szent-Miklós templom, a Goltz Kinsky Palota, a Tyn templom és az Orloj is, mely Prága asztrológiai órája. Az Orloj-t 1410-ben állították, különlegessége, hogy nem csupán óra-perc pontossággal mutatja az időt. Megfigyelhető rajta mely évszakban, hónapban, mely asztrológia jegyben járunk, sőt a Hold aktuális fázisát és a Nap állását is leolvashatjuk róla. 

Az Orloj minden órában bábjátékot mutat be, melynek során a 12 apostolt láthatjuk. Érdemes lehet háromnegyed előtt megérkezni és egy kis szerencsével akár egy közeli teraszról, sört kortyolgatva is élvezhetjük a bábjátékot.

Prága várnegyed
Prága várnegyek

Várnegyed

A Károly-híd után talán a leghíresebb prágai látnivaló a történelmi városrész. A vár egyes részei a 12. században épültek, de a teljes várnegyed a történelem különböző korainak lenyomatát magán viseli. Annál is inkább, hisz az idők alatt többször lerombolták, átépítették, újjáépítették. 

A várat a Guiness Rekordok könyve is jegyzi, a világ legnagyobb vára címszó alatt. Egészen az első világháború végéig volt királyok lakóhelye.

A hatalmas várfalak és szűk, középkori hangulatú utcákon sétálgatva szinte érezhetővé válik a kor atmoszférája is, amit még teljesebbé csak egy hagyományos cseh sör tehet.

A várnegyed azok számára is tartogat látnivalókat, akik inkább a természetet részesítik előnyben. A várat több botanikus kert veszi körül, ahol gyönyörű virágokat csodálhat az arra járó.

Prága anyar utca
Prága, Arany utca

Arany utcácska

A várnegyedben sétálva nem hagyható ki az Arany utcácska, mely a várfal tövében húzódó, színes, mesebeli házakkal teletűzdelt macskaköves sétálóút. A legenda szerint itt alkimisták éltek, akiknek legfőbb feladatuk volt, hogy ráleljenek az arany készítés titkára. Ebben az utcácskában lakott Franz Kafka, valamint Jaroslav Seifer is. Az apró házak mesebeli hangulatú utcácskáját mindenkinek érdemes végig járnia, aki Prága legfőbb látnivalóit keresi.

Strahovi kolostor
Strahovi kolostor

Strahovi kolostor

A kolostort a 12. században alapították az akkori premontrei rend számára. A prágai látnivalók listájáról nem hiányozhat. Annak ellenére, hogy lakói egyszerű életet éltek, a Strahovi kolostor méretével és befolyásosságával sokáig versengett a Prágai várral. A kolostorhoz két templom, egy apátsági épület és egy gyönyörű barokk könyvtár is tartozik. A történelem során sokszor hányatott sorsú kolostort és a hozzá tartozó épületeket 1994-ben kezdték el rekonstruálni.

A kolostor első szerzetesei a Norbertinusok, serfőfőzőházuk a mai napig működik, itt bárki megkóstolhatja a 14 fokos Norbert sört. 

Loreta

Prága egyik legszebb barokk épülete az olasz Loreto kegyhely mása. Az 1620-as években kezdték meg építését, legnagyobb kincse egy gyémántos szentségtartó, melyet 6000 gyémánt díszít. Érdemes ide is egész órában érkezni, hogy ne maradjunk le a 27 harangos harangjátékról.

Bent barokk kutak, több száz szobor látható, de kívülről is különleges, díszes torony ékesíti. Prága látnivalóit nézve a legszebbek közt szerepel.

A cseh konyha

Prágában sok ismerős étellel találkozhatunk, és habár a Közép-Kelet európai konyha több hasonlóságot is mutat, mégis sok egyedi vonás jellemzi. Klasszikus cseh étel a knédli sült hússal (csülök, sertésszelet esetleg kacsa vagy liba) és párolt káposztával, de ugyanúgy kikerülhetetlen a gulyás is, ami a miénktől eltérően inkább pörköltszerű étel, amit természetesen knédlivel tálalnak.

A knédli tradicionális tészta étel, melyet nem sütőben, hanem gőzben főznek meg. Az egyik fő alapanyaga a krumpli, de megtalálható húsos, sőt édes verziója is. Jellemző formája a gombóc, de szintén knédliként ismert egy másik jellegzetes cseh köret is, mely nem tartalmaz burgonyát. Ez egy könnyű kelt kenyértészta, amelyet henger alakúra formáznak, majd vízben kifőznek. Szaftos húsok mellé tálalják. Magyar ízléssel kicsit furcsának tűnhet, de olykor még tejszínhabbal is díszítik az egytálételként felszolgált húsos fogást.

Csehország remek gombalelőhely, illetve kiválóan megteremnek itt a bogyós gyümölcsök is, ezért e kettő szintén kiemelt szerephez jut a cseh konyhában. Utóbbit mártásként, lekvárként, befőttként is viszontláthatjuk. 

A csehek általában erősen fűszereznek minden ételt legjellemzőbb fűszereik a kapor, a kömény, valamint a majoránna, ezekkel ízesített halakkal, vadakkal sok étteremben találkozhatunk.

Ha szívesen rábíznád magad a helyiekre, érdemes ebédidőben a Polední menu feliratot keresni a vendéglők környékén. Jellemzően egy komplett menüt fogyaszthatunk el kedvezményes áron, levessel, főétellel és desszerttel együtt.

A sör hazája?

Ha Csehországban járunk nem lehet megfeledkezni a sörgyártásról sem, amihez a csehek minden bizonnyal jól értenek. Csehországban közel 500 sörfőzde működik, köztük egyaránt megtalálhatóak a nagy, világhíres sörfőzdék, például a Pilzner, Kozel, Staropramen, valamint a kis, csupán néhány száz liter főző helyi sörfőzdék is. Prágában járva épp olyan kötelező megkóstolni egy Pilznert, mint egy apró kocsma különlegességét, ugyanis sok söröző saját sörfőzdével is rendelkezik, ahol akár a sörfőzés rejtelmeibe is bepillantást nyerhetünk.

Hozzá kísérőnek az az ecetes lében, sok hagymával pácolt/érlelt krinolint az igazi Svejk vendéglőben érdemes megkóstolni (U Kalichu).

A Cseh fővárost gyakran hasonlítják Budapesthez, ráadásul 5-6 óra alatt elérhető úti cél. Prága legszebb látnivalóit akár egy hétvége alatt is bejárhatjuk. 

Ha kedvet kaptál, itt lefoglalhatod prágai kirándulásunkat.