Olaszország legszebb tájai – buszos utazás az Itália félszigetre!

Gyere velünk egy káprázatos Olasz körutazásra, ahol bepillanthatsz az olaszos nyüzsgésbe és az ókori Itália hangulatába egyaránt. Buszos utazásunk során bejárjuk Padovát, Rómát, Pompejit, Sorrentot és Capri-szigetét, ahol megannyi csodás látvány mellett hamisítatlan olasz étel-, és italkülönlegességeket is kóstolhatsz. Jöhet a Dolce Vita?

A fiatalok központja

Padova a legjobb hely arra, hogy belemerülj az olaszos életérzésbe. A város központi része gyalogosan könnyen bejárható, így egy gyors képet kaphatunk a középkori építészeti művek sokszínűségéről, a bazilikák és kápolnák, valamint 13.- 14. századi terek itáliai stílusáról. A különféle épületeken látható freskók egyik különlegessége, hogy bár több festőművész készítette őket, stílusuk és tartalmuk mégis egységes.

Érdemes legalább egy fél napot eltölteni itt, hisz Európa egyik legrégibb egyeteme még mai napig mozgásban tartja a nyüzsgő egyetemi várost. Szinte minden sarkon akad egy kávézó, fagyizó vagy bár, ahol bepillantást nyerhetünk a fiatalok élettel teli mindennapjaiba.

Római városlátogatás

Róma látképe a Colosseummal és a fórummal a háttérben

Róma alapítása az Istenekről szőtt ködös mondák idejére repít el minket. Nem véletlen, hogy az „örök város” jelzőt kapta történelme során. Az egykori kicsiny királyság egykor a világ urává nőtte ki magát, majd a pápaság és a nyugati kereszténység központjaként megkérdőjelezhetetlen szerephez jutott.

Egy római buszos utazás során kötelező megnézni Róma történelmi központja mellett a Szent Péter Bazilikát és a Vatikánt is, mely a világ legkisebb független állama.

Róma tele van ikonikus helyszínekkel és építményekkel. A Colosseum, a Capitolium, a Pantheon, a Trevi-kút vagy a Spanyol-lépcső mind mind olyan helyszín, melyet megpillantva egyből tudjuk, hogy csakis Rómáról lehet szó!

Az általunk szervezett Római városlátogatás során mi is elmerülünk ebben a folyton nyüzsgő örök városban, melyben érezni lehet a múlt sejtelmes mindennapjait, árulásait és gazdagságát is.

A betemetett város

Pompei

Tudtad, hogy Pompeji lakói mit sem sejtettek a rájuk leselkedő veszélyről? Ugyan tudták, hogy a Vezúv vulkán, de kialudtnak vélték. A vulkán lábánál elterülő romváros ma is számtalan meglepetést tartogat. A világ egyik legismertebb régészeti lelőhelyén járva bepillantást nyerhetünk egy különleges időpillanatba, megismerve az egykori lakók hétköznapjait, étkezési szokásait, mindennapi eszközeit, fejlettségüket.

Pompei pusztulását nem maga a láva, hanem a kitöréssel járó hamu és vulkáni törmelék okozta: 6-7 méter magasan temette maga alá a várost és vele minden lakóját. A régészeti lelet pont ettől válik igazán különlegessé, a holttestekről a haláluk pillanatában megélt érzelmeket is le lehet olvasni.

Az igazi pizza: utazás Nápolyba!

Nápoly város háttérben a Vezúvval

Nápoly tele van izgalmas látnivalókkal, kezdve a csodás kilátással a Vezúvra. Olaszország 3. legnagyobb városa több mint 2500 éve lakott terület, gyakorlatilag egy élő történelmi múzeum – nem véletlenül lett a városközpont a Világörökség része. Érdemes egy sétát tenni a Piazza Garibaldi és a Piazza Plebiscito között elterülő városközpontban, mely a római kori műemlékek valódi tárháza.

Ha máshol nem tennénk, itt kötelező megkóstolni a pizzát – az eredetit, ugyanis itt készült el az első ma is ismert pizza, melyet nem más, mint az olasz zászló ihletett: a zöldet a bazsalikom adta, a fehéret a mozzarella, míg a pirosat a paradicsomszósz szimbolizálta.

Nápoly rendkívül megosztó város: van, akinek tetszik, hogy igazi, vibráló olasz élet zajlik, mást viszont zavar a kaotikus utcakép vagy éppen a szegényes környezet.

Nápoly elhelyezkedése kiváló bázisként szolgál azok számára, akik Pompeji látnivalóit szeretnék megtekinteni, vagy éppen Capri-szigetére terveznek kirándulást, esetleg Sorrento szikláit csodálnák meg.

Sorrento látnivalói

A sorrentoi kikötővárosból káprázatos panoráma nyílik a Tirrén-tengerre: látható Nápoly, a Vezúv, valamint Capri-szigete is. A város egészen kicsi, egy nap alatt könnyedén bejárható és szinte minden szegletéből árad a történelem, különböző kultúrák és építészeti stílusok váltogatják egymást.

A városközpontot számtalan étterem és kávézó öleli körbe, ahol érdemes megkóstolni a limoncellót, ugyanis Sorrento a limoncelló-gyártás központja, melynek alapanyagát adó citromfákat lépten-nyomon mi is láthatjuk a városban sétálva.

Tudod milyen a Capri-kék?

Egy capri utazás sok friss házas álma: Olaszország egyik legromantikusabb turisztikai célpontjának tartják. A sziget megközelítését érdemes egy hajókirándulással egybekötni, hogy a kicsiny sziget tenger felől megközelíthető látnivalóit is kényelmesen megnézhessük.

A sziget meredek sziklafalai közül a legjelentősebb a Faragioni, mely három sziklát ölel magába. Hajókirándulás alkalmával lehetőség van áthaladni alattuk. 

Capri leghíresebb látnivalója a Kék-barlang, mely Tiberius „fürdőmedencéjeként” szolgált annak idején. A híres barlangba csupán a tenger közvetítésével jut be a napfény, így adva egyedi kék színt nem csupán a víznek, de a barlang falának is.

Ha pedig nem csupán a környéket, de magát a szigetet is meglátogatjuk, számtalan virágos kertet, császárkori palotát és szemkápráztató panorámát láthatunk.

Város a hegycsúcson: Orvieto

Rómától északra terül el az egykori etruszk város, Orvieto, mely egy tufadombom található. Felvonóval könnyedén megközelíthető és érdemes is: látványos panoráma tárul elénk az umbriai tájra.

Az etruszk örökség csodálatos történelmi emlékműveket hagyott az utókorra, melyek egy része még mindig a föld alatt várakozik. A felszínre került építményekből rengeteget megtudhatunk az etruszkok életmódjáról, vallási ceremóniáról és kultúrájáról.

Ha kedvet kaptál egy Olaszországot átszelő buszos körutazásra, tarts velünk! Ide kattintva lefoglalhatod a helyed!