Hétvége Ausztriában – Utazz velünk hegyek és tavak között!

Salzburg

Szomszédos országaink tele vannak felfedezésre váró kincsekkel. Gyakran éppen a közelségük miatt nem is vesszük fel úticéljaink közé, pedig éppen ezért lenne érdemes. Egy ausztriai utazás nem igényel különös előkészületeket, mégis két nap alatt egy teljesen más világot járhatunk körül. Gyere velünk Salzburg és Hallstatt környékére, nézd meg, mit rejtenek a Világörökségi helyszínek.

Salzburg – közép európa egyik legöregebb vára

Salzburg busszal 6 óra alatt elérhető, egy reggeli indulás esetén a délutánt már a város felfedezésére fordíthatjuk. Az UNESCO által Világörökségnek nyilvánított város több szempontból is kiérdemelte ezt a címet. A város fölött magasodó hegyoldalon áll Közép-Európa egyik legidősebb vára, melyet még 1077-ben kezdtek építeni. Az elsődleges cél az akkori időkben természetesen a védelem volt, mely funkciót kiválóan betöltötte. Salzburgi kirándulásunk során felvonóval jutunk fel a várhoz, ahonnan teljes körpanoráma nyílik a környékre.

A barokk hangulatú óvárosban kanyarog a híres Getreidegasse, mely bájos elegye egy modernkori sétálóutcának és középkori hangulatot idéző belvárosnak. Megtalálhatjuk a legnagyobb divatmárkák boltjait, de kézműves ékszekereket, népviseleti darabokat, régiségeket is beszerezhetünk itt.

A Getreidegasse házainak falán jellemzően évszámok és a korábbi lakók nevei is szerepelnek. Különös jelentőséggel bír a 9. számú ház, mely a leghíresebb salzburgi; Mozart szülőháza volt.

A Nemzetközi Mozart Alapítvány 1880-ban múzeumot létesített Mozart egykori szülőházában, így mi is bejárhatjuk a 18. századi hangulatot sugárzó eredeti lakóhelyiségeket. Salzburgi utazásunk egyik gyöngyszeme ez a program: a múzeumban tökéletesen sikerült rekonstruálni a korabeli lakóviszonyokat, még a bútorok és használati tárgyak is Mozart világába repítenek vissza.

Császári élmények: Bad Ischl

Salzkammergut vidéke jelentős császári életesemények helyszíne: miután Ferenc Károlyt és Zsófia főhercegnőt éveken át elkerülte a gyermekáldás, orvosaik sókúrára küldték a párt, mely hamarosan meghozta a várva várt utódokat. Elsőként Ferenc Józsefet, aki fiatal korától kezdve imádta Bad Ischlt. Ezen a környéken ismerkedett meg Sissivel is, majd nászajándékként édesanyjától a Kaiservillát, a császári család nyári pihenőhelyét kapták.

Ferenc József császár élete során 83 nyarat töltött a Kaiservillában, így nem csoda, hogy számos jelentős esemény és döntés helyszíne volt, itt született meg az 1914-es, Szerbiának szóló hadüzenet is, mely az I. világháború kirobbantó eseményévé vált.

Az utazás során megállunk Bad Ischl városában is, ahol bejárhatjuk a bájos Kaiservillát, mely szintén őrzi az akkori idők hangulatát.

Ferenc József kedvenc városában járva, érdemes betérni a Zauner cukrászdába is, mely válogatott császári finomságokat kínál. A cukrászda máig őrzi a monarchia hangulatát, megkóstolhatjuk a Kaiser Kuglófot, a híres gyümölcskenyeret vagy az Islert, mely a császárnak is nagy kedvence volt – eredetileg rumos csokoládékrémmel.

Színes hegyi kisváros: Hallstatt  

Tovább haladva Ausztria tájain Hallstatt városába érkezünk, mely Ausztria egyik legnépszerűbb faluja a magyarok körében. Talán nem véletlen ez, hiszen bár fizikailag közel van hozzánk, mesés tájához hasonlót hazánkban nem találhatunk. 

Hallstatt tökéletes kiindulópontja a kirándulásoknak; a kristálytiszta vizű tó partján elterülő falu igazán hangulatos képet fest az osztrák hegyi falvak életéről.

Egy rövid séta során bejárhatjuk Hallstatt belvárosát, majd megpihenhetünk egy kávéra a főtér egyik kávézójában, éttermében. A belváros különlegessége az utcákon, pontosabban a házak falán futó gyümölcsfák, ugyanis a sűrűn épített házak között nem volt lehetőség kert kialakítására, ezért a fákat a színesre festett házak tövébe ültették.

A város egy másik okból is különös ismertséget szerzett: a sziklateraszon épül templom melletti temetőben található a Csontkápolna. A meseszerű hegyi város kissé bizarr látványosságára egyszerű a magyarázat: a hegyek közti csekély temetkezési területen 15-20 évente kihantolták a sírokat, a csontokat pedig a csontházban helyezték el. Hogy továbbra is megemlékezzenek a halottjaikról, a fejfa helyett a koponyára írták fel az elhunyt nevét, születési és halálozási évét.

Egy különleges hallstatti utazást keresel? Merülj el velünk Mozart gyermekkorában, kóstolj bele Ferenc József kedvenc édességeibe, majd pihenj meg a mesebeli Hallstatt városában, a hegyekkel körülölelt tiszta vizű tó partján. Tarts velünk egy buszos kirándulásra!  https://oktravel.hu/trip/salzburg-hallstatt-2-napos-korutazas-autobusszal/

Hallstatt mesés kis városa Ausztribáan, talán télen nyújtja az egyik legszebb látványt.