A hatalmas Paradiski sírégió 2003-ban jött létre, amikor a Vanoise-Express nevű, kétemeletes kabinos lifttel összekötötték Les Arcs és La Plagne (ejtsd: lézárk, láplány) síterepét. Azóta 425 km-nyi pályarendszert lehet besíelni, ami magában foglal három gleccsert és két 3000m-nél magasabb hegycsúcsot. A hegyoldalakon és magaslati platókon mintegy 15 kisebb-nagyobb település és üdülőfalu fekszik. Igazi, hamisítatlan síparadicsom.

La Plagne
A hegyi paradicsom ezen oldalán minden kicsit változatosabb: több a gleccser, több a magas pálya a tuti hóbiztossághoz, a széles pálya carvingoláshoz, az erdős pálya pihenős csúszásokhoz, a déli lejtésű pálya napon sütkérezéshez, több a vicces kinézetű felvonó, a jó szállás, és még a Mont Blanc is jobban látszik erről a részről. Úgyhogy szállásaink természetesen La Plagne oldalán lesznek.
Több kisebb városrészből áll a síterep ezen oldala, néhány között rendkívül kreatív nevű liftekkel tudtok közlekedni egészen estig, hogy ne kelljen annyit sétálni: Telebus és Telemetro. Igen okosan építkeztek erre, mert gyakorlatilag minden épület mellett elcsúszik egy pálya. Úgyhogy nem kell aggódnotok, itt a pályaszállás garantált! A csúszás utáni kikapcsolódásra a zseniális, nagyon sok fajta csapolt sörös, focimeccsnézős bowlingozót ajánljuk.

Les Arcs
A szomszéd hegyvonulaton még 200 km pálya, még egy gleccser vár modern házak között, amik főleg a 70-es, 80-as évek síbummja idején épültek. Igazi megasíterepen érezhetitek magatokat, ahol további 4-5 modern sífalu között csúszkálhattok, majd felmehettek a 3226m-es csúcsra.  Van itt Folie Douce a délutáni táncoláshoz, egyenletes lejtésű piros és kék pályák a napközbeni száguldáshoz, és egy kiemelkedően jó snow-park is, amit csak úgy neveznek: Apocalypse Park.

Paradiski hatalmas síterepe kezdőknek és haladóknak, síelőknek és snowboardosoknak egyaránt számos lehetőséget kínál a széles, jól besíelhető pályáktól az erdei ösvényeken át a freeride-ra alkalmas szűzhavas területekig. Az ugrálni szeretők kipróbálhatják magukat a 3 külön snowparkban is, de van lehetőség ingyen ugrani bigair-bagre, jégrodeózni vagy jégrallyzni is. Csupa gyors lift visz fel, úgyhogy elfelejthetitek a fellógatott kerti padokon zötykölődést.

La Plagne oldalán nagyobb területen, jobban szétszórt pályák várnak. A központi részen végtelen mennyiségű kék pályát fogtok találni, amin nagyon jól lehet gyakorolni a szélesebb íveket. Felmehettek a Bellecote gleccserre a kétirányú kabinos lifttel (az 1978-ban épült liftet végre újra cserélik, 2023 decemberétől üzemel), ahonnan akár fél órán át is csúszhattok a fekete pályán, vagy a temérdek szűzhavas hegyoldalon, ami itt vár. Akár a déli vagy nyugati csücsökbe is elkalandozhatunk, ahol már a madár se jár, szóval sorban állás kizárva. Egyedül a La Plagne Bellecote-ból induló kisebb kabinost érdemes elkerülni a délelőtti órákban. Síkiránduljatok tehát el minden irányba, csak figyeljetek, hogy felvonózárás előtt hazaérjetek!

Les Arcs oldalát kétféle környék jellemzi: Arc 2000 körül, a keleti részen egy hatalmas, lankás, magashegyi katlanban csúszhattok kopasz hegyoldalak között, szélesebb pályákon. Az egész megkoronázásaként az Aiguille Rouge csúcsára is felvisz a nagy kabinos lift, de ezt csak haladóbbaknak javasoljuk. Csak piros és fekete pálya jön le innen, no meg persze végtelen free ride-ra alkalmas hegyoldalak… Nyugat felé merészkedve (Arc 1600-1800, Vallandry) találjuk a pályarendszer hangulatos, erdős részét, ahol dinamikus, folyamatos lejtésű kék és piros pályák várják a síelőket. Ez tehát a középhaladók kedvenc környéke. Mi is itt tartottuk sítechnikai tréningünket anno a régi szép időkben…

A kettő között pedig 4 perc alatt repít át titeket a legendás Vanoise Express, 45 km/h csúcssebességgel.

Ajánljuk tehát mindazoknak, akik egy gigantikus pályarendszeren szeretnének síelni elérhető árakon. Haladóbbaknak mindenképp a teljes Paradiski régióra érvényes síbérletet javasoljuk, hogy igazán ki tudjátok használni az egész pályarendszer lehetőségeit.

Egyéb utazások

Ezek más utak.

Ft217.710
Síközpont A hatalmas Paradiski sírégió 2003-ban jött létre, amikor a Vanoise-Express nevű, kétemeletes kabinos lifttel összekötötték Les Arcs és La Plagne (ejtsd: lézárk, láplány) síterepét....
Következő indulás
  • 2024.01.27.6 elérhető