Állampolgárságtól függetlenül védettségi igazolás, teszt vagy karanténkötelezettség nélkül bárki szabadon beléphet Magyarországra, aki – Ukrajna kivételével – szomszédos országokból szárazföldi úton érkezik. (408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletet)

Július 1-től hazánkban is bevezették az Uniós digitális Covid-igazolványt amely megkönnyíteni az EU-n belüli utazásokat.
Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le, vagy az eeszt lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ez a legegyszerűbb módja az igazolás beszerzésének.  Erről bővebben itt tájékozódhat:

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

Az igazolás ellenére az utazás előtt mindenképpen a tájékozódjanak a célország által megszabott aktuális beutazási feltételekről. A tagállamok ugyanis saját hatáskörben speciális beutazási szabályokat határozhatnak meg és nemzeti hatáskörben döntik el azt is, hogy mely vakcinát fogadják el. Erről bővebben weblapunkon az Információk/utazási feltételek menüpontban olvasható.

Olaszországba való belépés feltételei külföldiek számára:

Olaszország elismeri azt a magyar uniós digitális Covid-igazolványt is, amely igazolja, hogy birtokosa az EMA által nem engedélyezett vakcinával végzett elsődleges oltási ciklus után harmadikként felvett egy EMA által engedélyezett m-RNS-vakcinát is.

Oltóanyag típusa:AstraZeneca, Pfizer, Moderna, JanssenSputnik V, Sinopharm + 1 db JanssenSputnik V, Sinopharm + 1 db Pfizer, ModernaSputnik V, Sinopharm + 1 db AstraZenecaSputnik V, Sinopharm
Olaszországi felhasználás Green Pass köteles tevékenységekhez (12 éves kortól)IgenIgenIgenIgenNem
Beutazás az országbaIgenIgenIgenNemNem
Kiutazás az országbólIgenIgenIgenIgenNem

2021. május 24-től minden beutazó nagykorú személy köteles a következő hivatkozáson található elektronikus adatlapot (PLF) kitölteni, még a beutazás előtt: https://app.euplf.eu/#/  Amennyiben bármelyik utunkon velünk utazik, a regisztrációt mi készítjük el.

Görögországba való belépés külföldiek esetén:

  • Oltottság, teszt és átesettség mellett is kötelező legalább 24 órával beutazás előtt regisztrálni: https://travel.gov.gr/ Irodánk ebben szívesen segít.
  • Az Uniós digitális Covid igazolvány mellett figyelni kell a következőkre: Második oltástól számított 15. napon engedélyezett a beutazás. 12 évnél fiatalabb gyermekek mentesülnek az igazolások bemutatása alól.
  • Nem oltottak esetén: 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredmény, legalább angol nyelven.
  • COVID-19 betegségen átesettséget igazoló állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratóriumi igazolás legalább angol nyelven, amennyiben nincs Uniós digitális Covid-igazolványunk. Adatok, amelyeknek szerepelnie kell a dokumentumon: Személy neve, a megbetegedés dátuma. Az igazolás érvényessége a megbetegedés (pozitív PCR vagy rapid antigén teszt) dátumától számított 2. hónaptól a 9. hónapig tart.

Elfogadott oltóanyagok: Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Szputnyik, Sinopharm, Novavax, Johnson & Johnson, Sinovac, Casino Biologics.

 Szlovéniába való belépés külföldiek esetén:

  • Uniós digitális Covid- igazolvánnyal, vagy a két ország közötti megállapodás szerint magyar védettségi igazolással szabad a belépés.
  • 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredmény (amennyiben nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal)

Elfogadott oltóanyagok: Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Szputnyik, Sinopharm

Ausztriába való belépés külföldiek esetén:

Oltottság, átesettség és teszt eredmények igazolása német vagy angol nyelven, Uniós digitális Covid igazolvánnyal.

Ausztria a következő vakcinával oltottakat fogadja el: Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna, Sinopharm, Sinovac. 

Figyelem! A beutazási szabályoktól eltérően a szolgáltatások igénybevételéhez csak a Pfizer, az Astra Zeneca, a Johnson and Johnson és a Moderna vakcina megfelelő!

November 8-tól a tesztek közül csak és kizárólag a 72 óra érvényességű PCR teszt az elfogadott. A fővárosban a PCR-tesztek érvényességi ideje az eddigi 72 óra helyett már csak 48 óra.

December 6-tól a szolgáltatások igénybevétele esetén 12 hónapról 9 hónapra csökken az oltási igazolások (Grüner Pass) érvényessége! 

Ausztria egész területén 2021. november 22-én 00:00 órától 24 órás kijárási korlátozás, „lockdown” van érvényben, mely az oltott és nem oltott („2G” szabálynak megfelelt és nem megfelelt) személyekre egyaránt kiterjed. A korlátozás egyelőre 20 napig tart, és azokra nézve, akik nem vették fel az oltást december 12-t követően is érvényben marad, az oltottak számára azonban december 12-n véget érhet.

Kötelező az FFP2 maszk viselés

Utazási feltételeink tájékoztató jellegűek.  Az aktuális ki- és beutazási szabályok betartása minden utasnak saját felelőssége! Javasolt weboldal: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/